Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tina Gosravani 2 maanden, 3 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #17648
   Niels 
  Bijdrager

  Allen,

  Ik heb kort geleden het boek “geld verdienen via bol.com” gelezen. Ik ben erg enthousiast geraakt en ben al aan de slag gegaan!
  Alles is nieuw voor mij, zo ook de belastingaangifte als eenmanszaak. Hoewel de belastingaangifte voor mij pas volgend jaar van toepassing zou zijn, is het naar mijn inziens wel iets om rekening mee te houden. Vandaar dat ik hier een aantal vragen over heb.

  Betaal je belasting over je omzet of winst? Hoeveel?
  Welke kosten/investeringen kan je allemaal aftrekken als eenmanszaak? Kan je bijvoorbeeld je ingekochte producten aftrekken?
  Is het raadzaam om een adviseur te nemen of is het prima zelf uit te zoeken?
  Waar moet je op letten?
  Tips & tricks?

  #17815
   Tina Gosravani 
  Sleutelbeheerder

  Hi Niels,

  Leuk dat je ons boek hebt gelezen en aan de slag bent gegaan. Belasting is zeker een belangrijk onderdeel waar je aandacht aan moet besteden.

  Een reactie op jouw vragen:

  Betaal je belasting over je omzet of winst? Hoeveel?
  Over omzet betaal je omzetbelasting. Hierin heb je meestal met een tweetal tarieven te maken, namelijk 21% of 9%. Afhankelijk van de producten wordt de hoogte van de omzetbelasting bepaald. Over goederen die je inkoopt, betaal je btw, deze mag je weer terugvragen in de vorm van voorbelasting.

  Naast omzetbelasting betaal je als ondernemer winstbelasting. Deze wordt bij de aangifte inkomstenbelasting aangegeven. Afhankelijk van de winst wordt deze winstbelasting berekend. Bij een eenmanszaak geef je deze op bij inkomsten in box 1 (inkomen uit werk en wonen). Overigens wordt niet de volledige winst belast. Als ondernemer heb je bepaalde aftrekposten. Als eenmanszaak kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek, startersaftrek, etc.
  De hoogte van de winstbelasting wordt ook bepaald aan de hand van de schijf waar je in valt. Voor de meest actuele tarieven hiervan, kun je het beste even op de website van de belastingdienst kijken.

  Welke kosten/investeringen kan je allemaal aftrekken als eenmanszaak? Kan je bijvoorbeeld je ingekochte producten aftrekken?
  Alles wat je inkoopt zijn kosten en gaan dus van je winst af. Producten waar je btw over betaald hebt, mag je de btw van terugvorderen (voorbelasting). Over producten die je verkoopt, betaal je omzetbelasting.
  Heb je bijvoorbeeld machines of apparatuur gekocht (bijv. een laptop) met een waarde hoger dan €450,- dan mag je deze afschrijven in een bepaalde periode. Deze afschrijving mag je dan weer van je winst aftrekken.

  Je geeft aan dat je pas volgend jaar aangifte moet doen aangezien je een eenmanszaak hebt, maar als het goed is, is dit niet helemaal waar. Normaal gezien moet je vaker dan 1 keer per jaar al aangifte omzetbelasting doen. Je doet enkel 1 keer per jaar aangifte inkomstenbelasting. Het is goed om te onthouden dat er een verschil is tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting.

  Zoals je kunt lezen is het belangrijk om een goede administratie te voeren. Mocht je hier weinig verstand van hebben, dan adviseer ik je om eens een afspraak bij een accountant in te plannen. Een accountant kan je goed advies geven wat voor jou van toepassing is. Zo kun je direct goed starten met een goede administratie en kom je niet snel voor verassingen te staan.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account