Inkopen China
Leestijd: 4 minuten

Inkopen vanuit andere landen kan vaak lastig zijn. Met name niet-westerse landen worden vaak als lastig ervaren. Een andere cultuur, andere gewoontes, gebruik van technologieën, normen en waarden zorgen vaak voor belemmeringen tijdens het inkoopproces. Start je met inkopen vanuit Aziatische landen, zoals China, voer dan deze 4 tips uit voor een hogere kans op succes en het voorkomen van belemmeringen.

 

TIP 1: Print een landkaart uit

Je zal wellicht denken: ”Een landkaart?”

Ja, ik heb het echt over een landkaart. Het maakt eigenlijk niet uit of je deze uitprint of eentje online downloadt (mijn voorkeur gaat naar uitprinten), het gaat erom dat je het land leert kennen waarmee je zaken gaat doen. Ontdek welke steden handelssteden zijn en waar grote havens, vliegvelden et cetera liggen.

Ga je zaken doen in China, dan is het noodzakelijk om vooral deze steden goed te kennen:

In het noorden bevindt zich de stad Beijing, de hoofdstad van China. Daaronder ligt de stad Shanghai. Shanghai is een enorm grote stad. Deze is te vergelijken met New York in Amerika. Onder Shanghai ligt de stad Ningbo. Ningbo is een belangrijke stad. Het is een grote havenstad waar alle goederen in de omgeving naartoe verzonden worden. In de buurt van Ningbo ligt de stad Yiwu. In deze stad bevindt zich de grootste groothandelsmarkt ter wereld: Yiwu market. In het zuiden ligt een andere belangrijke stad, Shenzhen. Shenzhen staat bekend als de Silicon Valley van China, omdat 90% van de elektronische apparaturen in Shenzhen worden gemaakt.

Kortom, verdiep je in het algemeen in het land waarmee je zaken gaat doen. Naarmate je groeit met jouw bedrijf, zul je wellicht zaken doen met verschillende leveranciers. Het is belangrijk om te weten in welke stad de leverancier gevestigd is, zodat je dit ook kunt combineren met andere leveranciers. Zendingen bijvoorbeeld samen versturen, bespaart je heel wat geld en tijd.

 

TIP 2: Download een wisselkoers app

Ga naar de Apple Store of Google play en download een wisselkoersapplicatie. Wij gebruiken XE Currency, maar een andere app is ook goed. De Chinese officiële valuta kent twee namen: Yuan (CNY) en Renminbi (RMB). Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wisselkoersschommelingen. Stel dat de dollar omlaag gaat en minder waard is, dan zal de leverancier dit als excuus gebruiken om jou een prijsverhoging door te berekenen. De leverancier krijgt dan minder Chinese valuta dan voorheen, wat nadelig is voor jou.

Maar wanneer jij dus een wisselkoers app hebt en je dit in de gaten blijft houden, kun je tijdig inspelen op gunstige wisselkoersschommelingen. Stijgt de dollar, dan heb je een betere onderhandelingspositie en kun je onderhandelen met leveranciers voor een lagere prijs.

 

TIP 3: Gebruik nummering in je communicatie

Wanneer je in contact treedt met een Chinese leverancier gebruik dan de 1, 2, 3 (nummering) communicatiestijl. Chinezen leren op school om zoveel mogelijk te communiceren middels nummering. Chinezen werken liever aan de hand van checklists en dan met name genummerde checklists. Stel je bijvoorbeeld vragen, doe dit dan als volgt:

  1. When do you send the product?
  2. Are you on holiday next week?
  3. Can we talk on WeChat?

Stel je je specificaties op in je RFQ, doe dit dan ook volgens een nummering:

  1. Specificatie A
  2. Specificatie B
  3. Specificatie C

Je krijgt hierdoor een sneller en completer antwoord op je vragen/RFQ. Kortom, gebruik geen bulletpoints, maar nummering in je contact met leveranciers.

 

TIP 4: Download de WeChat app

Grote kans dat je er nooit van hebt gehoord: WeChat. WeChat is de grote concurrent van WhatsApp, maar minder populair in westerse landen. In Europese landen kunnen we niet meer zonder WhatsApp en in Aziatische landen, en met name China, kunnen ze niet zonder WeChat. WeChat is meer dan een chatapplicatie, waarmee je kunt chatten en bellen. Je kunt ook in restaurants betalen met de WeChat Pay functie, maar ook een bioscoopkaartje ermee betalen, een afspraakje bij de dokter plannen of zelfs in Las Vegas in casino’s ermee betalen. Het lijkt erop dat China er niet meer zonder kan. Bezoek je China dan is deze app sowieso een must, maar ook als je (online) zaken doet in China. Door via de app te communiceren met leveranciers, creëer je een betere (informele) relatie met je leverancier en dat waarderen Chinezen enorm. Je krijgt vaak ook sneller antwoord.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2017-2024 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account