Leestijd: 9 minuten

Sta jij op het punt om (voor het eerst) een Chinese leverancier te zoeken op Alibaba.com? Lees dan deze stappen voordat je in zee gaat met een verkoper.

 

Op Alibaba staan miljoenen producten en zijn er miljoenen verkopers, maar zijn ook alle verkopers betrouwbaar om zaken mee te doen? Nope… En waarom? Op Alibaba vind je naast fabrikanten ook veel tussenhandelaren/wederverkopers die je eigenlijk het liefst wilt vermijden. Tussenleveranciers, ook wel ‘middle men’ genoemd, zijn vaak minder betrouwbare verkooppartijen waarmee je geen zaken wilt doen. Wanneer je producten inkoopt bij een tussenhandelaar bestaat de kans dat je opgelicht wordt en/of onnodig te hoge prijzen betaalt. Inkopen via tussenhandelaren betekent vele lagere winstmarges krijgen en niet zeker zijn of je producten daadwerkelijk worden geleverd.

 

 

Voordat ik verder ga, wil ik je erop attenderen dat Alibaba door de jaren heen zeer actief is geweest in het voorkomen van oplichtingspraktijken. Alibaba stelt vele strengere regels aan verkopers en controleert verkopers continu. Jij, als importeur, kunt via Alibaba ook inzicht krijgen in de verkoper en voor jezelf vaststellen of de verkoper waarmee je zaken gaat doen, wel zo betrouwbaar is. Hiervoor heeft Alibaba onder andere de functies Trade Assurance en Gold Plus Supplier toegevoegd.

 

Wat is Trade Assurance op Alibaba?

Via de Trade Assurance krijg jij je geld terug als de verkoper de goederen niet op tijd heeft verzonden (zoals gespecificeerd in de overeenkomst tussen jou en verkoper) en/of als de producten niet overeenkomen met de specificaties (zoals vermeld in de overeenkomst tussen jou en verkoper).

 

Wat is Gold Plus Supplier op Alibaba?

Een Gold Supplier is een betaalde member op Alibaba. In tegenstelling tot gratis members op Alibaba (verkopers kunnen zich ook gratis aanmelden op Alibaba), zijn Gold Suppliers geverifieerd door Alibaba. Alibaba controleert de bedrijfslicenties van deze verkopers en garandeert jou dat de verkoper een legaal geregistreerd bedrijf is.

Kortom, deze twee functies hebben grote waarde voor jou. Je ziet ook dat niet veel verkopers op Alibaba deze twee functies hebben.

Stel je bent op zoek naar een iPhonehoesje en typt in de zoekbalk van Alibaba ‘iphone case’. Je ziet dan dat er 481.929 producten zijn.

 

Leverancier zoeken Alibaba

 

Klik je vervolgens op Suppliers, dan zie je dat er 1.927 leveranciers zijn.

 

Supplier alibaba

 

Klik je dan op de filters Trade Assurance en Gold Plus Supplier, dan zie je dat er enkel 471 leveranciers zijn die deze ‘badges’ hebben. Het is zeker aan te raden om tussen deze 471 leveranciers een geschikte leverancier te zoeken, in plaats van de 1.927 leveranciers.

 

Trade assurance en gold supplier

 

Maar ondanks de strengere regels, zijn er nog steeds tussenhandelaren op Alibaba die de boel belazeren. Laat dat daarom ook de reden zijn dat ik deze blog heb geschreven. Door elke keer enkele stappen uit te voeren, kun je heel eenvoudig achterhalen met wie je te maken hebt op Alibaba. Door deze stappen uit te voeren, minimaliseer je het risico dat je opgelicht wordt en ga je ook de Chinese cultuur (en Alibaba) beter begrijpen.

 

Let op: Het onderzoeken van de verkoper is belangrijk, maar vergt geen urenlange of zelfs dagenlange onderzoekswerk. Wanneer je start met het zoeken naar een leverancier op Alibaba is het goed om je in eerste instantie niet te focussen op de variabelen: prijs & MOQ (minimal order quantity). Je wilt uiteindelijk een kwalitatief product en een betrouwbare leverancier die je dit kan bieden, daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar deze leverancier. Ben je serieus bezig met opbouwen van een eigen bedrijf/merk? Kijk dan niet eerst naar de prijs & MOQ, maar richt je op het product en (relatie met) de leverancier.

 

Stap 1: Zoek uit wie de Alibaba verkoper is

De eerste stap die je dient te nemen, is uitzoeken wie de verkoper eigenlijk is. Onderzoek de volgende kenmerken:

 • Verkopersnaam
 • Type onderneming
 • Aantal jaren al verkoper
 • Certificaten van de onderneming

 

Verkopersnaam

De verkopersnaam op Alibaba zegt al heel veel over de verkoper. In China is de verkopersnaam erg gestructureerd. Wanneer een bedrijf zich inschrijft in China, dan moet de bedrijfsnaam opgebouwd zijn uit 4 elementen. Deze 4 elementen zijn:

[Vestigingslocatie] + [Bedrijfsnaam] + [Kernproduct] + [Rechtsvorm]

Dit ziet er in het echt als volgt uit:

Naam verkoper Alibaba

 

[(1) Shenzhen] + [(2) Hongfei Xingye] + [(3) Elecotronics Technology] + [(4) Co., Ltd.]

 1. Shenzhen: Is de stad waar het bedrijf zich heeft gevestigd. Een bedrijf mag enkel de stad gebruiken in zijn naam, niet de regio of het land.
 2. Hongfei Xingye: Is de bedrijfsnaam.
 3. Electronics Technology: Dit bedrijf specialiseert zich in de categorie ‘electronics technology’.
 4. Co., Ltd.: Dit is de rechtsvorm van het bedrijf. Zoals wij in Nederland bv, vof et cetera hebben.

 

Let op: Er zijn ook bedrijven die geregristreerd zijn buiten China, maar die zaken doen in China en verkopen via Alibaba. Deze hebben net een andere verkopersnaam en kun je herkennen aan het volgende:

[Bedrijfsnaam] + [Kernproduct] + [(Geregistreerde locatie)] + [Rechtsvorm]

 

Verkopers Alibaba

Type onderneming

Wanneer een verkoper zich aanmeldt op Alibaba dan is hij verplicht om aan te geven of hij een Chinese fabrikant (manufacturer) of tussenleverancier (trading company) is. Soms zie je dat een verkoper zich heeft ingeschreven als zowel fabrikant als tussenleverancier. Dit houdt in dat dit bedrijf niet alleen producten fabriceert, maar het bedrijf ook in staat is om producten direct te exporteren naar (buitenlandse) bedrijven. Niet alle Chinese bedrijven hebben een exportlicentie en moeten daarom een tussenleverancier (trading company) gebruiken om het product aan jou te verkopen. Deze Chinese bedrijven (fabrikanten) hebben dan al samenwerkingen met betrouwbare trading bedrijven en regelen het exporteren voor jou.

Om de persoonlijke bedrijfsgegevens van een verkoper in te zien, klik je op de verkopersnaam. Er opent zich dan een nieuwe tabblad waar alle gegevens van de verkoper vermeld zijn.

 

Aantal jaren al verkoper

Het aantal jaar dat een verkoper actief is, is ook erg belangrijk. Het is belangrijk om een verkoper te zoeken die minimaal 3 tot 5 jaar actief is. Hoe langer een verkoper actief is, hoe meer ervaring zij hebben en hoe sneller ‘de zaken’ geregeld kunnen worden. Zij zitten dan ook in een volwassenheidsfase en kunnen je veel meer uit ervaring adviseren. Nou is het niet zo dat je starters allemaal moet uitsluiten, maar mijn voorkeur gaat uit naar leveranciers die langer bestaan.

 

Certificaten van de onderneming

Certificaten zijn erg belangrijk. Niet alleen certificaten van producten, maar ook certificaten van een onderneming kunnen veel zeggen. De certificaten van de onderneming zijn anders dan de certificaten van producten. Niet alle verkopers zijn bereid/ in staat om certificaten voor hun onderneming te verkrijgen. Certificaten voor de onderneming zijn niet verplicht, maar zie je dat een verkoper dit wel heeft, dan heb je te maken met een betrouwbare verkoper. ISO 9000 certificeert het kwaliteitssysteem van het bedrijf. ISO 14000 certificeert milieumanagement.

 

Stap 2: Wat doet de verkoper?

De volgende stap die je dient te nemen, is uitzoeken wat de verkoper doet. Hiermee bedoel ik dat je gaat kijken naar de kerncategorieën/ producten die de verkoper aanbiedt. Hieruit kun je ook al veel concluderen.

Verkoopt de verkoper talrijke producten uit verschillende productcategorieën? Of is de verkoper gespecialiseerd in een bepaalde productcategorie en biedt hij bijvoorbeeld alleen maar computeraccessoires aan?

Wanneer een verkoper zich richt op één specifieke productcategorie, dan heeft hij:

 • Meer macht over de inkoop van grondstoffen.
 • Meer/betere skills in een bepaald vakgebied.
 • Meer aandacht voor de kwaliteit, waardoor de kwaliteit vaak hoger en consistent is.

Welke productcategorieën een verkoper heeft, vind je ook op de persoonlijke bedrijfspagina. Bovenin de balk kun je klikken op ‘Product Categories’.

 

Product categories Alibaba

 

Let op: Voor bepaalde producten/productcategorieën is het in Europese landen noodzakelijk om een certificering te hebben als verkoper (jij dus). Denk aan de CE-markering, RoHS, MSDS et cetera. Wil jij een product importeren dat een certificering nodig heeft, bekijk of de verkoper op Alibaba dit aanbiedt. Serieuze/betrouwbare verkopers hebben dit in de meeste gevallen.

 

Stap 3: Waar is de verkoper gevestigd?

Aan het vestigingsadres van de verkoper kun je ook bepalen of het een Chinese fabrikant of tussenleverancier is. Controleer daarom altijd het adres van de verkoper.

Staat er bij het adres: Suite 202, room 605 of 3th floor. Dan is de kans groot dat je hier te maken hebt met een tussenleverancier. Een fabriek is vaak gevestigd in een industriegebied en niet in een kantoor.

Verder zijn fabrieken in de meeste gevallen gevestigd in 5 kustprovincies. De reden hiervan is dat handel in China voor 80 procent in deze 5 kustprovincies plaatsvindt. Deze kustprovincies zijn:

 • Zhejiang (steden: Ningbo, Wenzhou, Yiwu, Hangzhou, Taizhou et cetera.)
 • Guang Dong (steden: Shenzhen, Guangzhou, Dongguan, Zhongshan et cetera)
 • Jiangsu/ Shanghai
 • Fujian
 • Shangdong

Daarnaast: Is de verkoper ver weg van deze kustprovincies gevestigd, dan zullen je verzendkosten hoger oplopen. Je producten moeten nog verstuurd worden naar de kustprovincies.

 

Stap 4: Hoe is het contact met de verkoper?

Chinezen hebben vaak moeite met de Engelse taal. Merk je dat de verkoper ontzettend goed Engels spreek, dan kan het zo zijn (hoeft niet direct) dat er een addertje onder het gras zit. Vaak spreken tussenleveranciers velen malen beter Engels dan fabrikanten, omdat zij continu enkel bezig zijn met het binnenhalen van klanten en niet met het produceren van producten. Let hier daarom op in het contact met de verkoper.

Als je het niet helemaal vertrouwt, dan kun je het ook nog het volgende uitvoeren:

Vraag/bel de verkoper met de vraag of jouw ‘purchasing agent’ die toevallig in de omgeving van de verkoper is, langs kan komen om een fabriekstour te krijgen. Of vraag of de verkoper een video call met je wilt doen, zodat je kunt zien hoe hun fabriek uit ziet.

Hello my friend, I would like to get an idea of what your factory looks like. Can you get on the production floor and do a quick video call with me?

Merk je dat de verkoper dit afslaat en smoesjes bedenkt, vraag je dan af of de verkoper wel zo betrouwbaar is. Fabrikanten vinden het vaak geen probleem om jou een rondleiding te geven en vinden het hartstikke leuk dat je zoveel interesse in ze toont.

 

Is Alibaba betrouwbaar?

Alibaba is zeker een zeer geschikt kanaal om leveranciers te vinden. Het is een kwestie van het vinden van de juiste leverancier en er goede afspraken mee te maken. Wij hebben positieve ervaringen met Chinese leveranciers. Onbetrouwbare leveranciers zijn overal aanwezig, niet alleen in China. Zoals we ook in ons boek beschrijven bij het zoeken van de juiste leverancier: heb je een naar gevoel bij een verkoper, volg dan je gevoel en zoek verder naar een andere verkoper. Het is vaak lastig om op Alibaba.com te ontdekken welke verkoper nou de fabrikant is en welke een tussenhandelaar is. Maar door de bovenstaande stappen uit te voeren, kun je dit onderscheid wel maken.

2 Reacties
 1. Dennis V. 6 jaar geleden

  Hey Tina + team, wat super dat jullie dit delen. Echt heel waardevol. Bedankt.

Geef een antwoord

©2017-2024 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account