Leestijd: 3 minuten

Je hebt een productidee en bent van plan het idee in de markt te zetten. Voordat een product in de markt wordt gezet, gaat er een ontwikkelingsproces aan vooraf. Ieder product doorloopt dit productontwikkelingsproces. Productontwikkeling is tijdsintensief en brengt hoge kosten met zich mee, terwijl het succes niet altijd zeker is. Productonderzoek is tijdens het productontwikkelingsproces ontzettend belangrijk voor het verhogen van de slagingskans van productideeën. Voordat je het productontwikkelingsproces start, is het belangrijk om te analyseren of een productidee überhaupt interessant genoeg is om een ontwikkelingsproces te doorlopen. Stel jezelf de volgende 8 vragen:

1. Is het productidee verkoopbaar?

Een belangrijke stap bij een productidee is het onderzoeken of het product al beschermd is. Is het product voorzien van een octrooi of modelbescherming, dan is het bijna altijd onmogelijk om hetzelfde product in de markt te zetten. Zoek dit daarom goed uit. Onderzoek ook of het product verkocht mag worden in het land dat je bedient. Twijfel je of jouw productidee gepatenteerd is? Contacteer dan het Octrooicentrum Nederland. Zij kunnen je bij dit proces het juiste advies geven.

2. Benader je met het productidee een aantrekkelijke markt?

Een product waarvoor geen markt is, zal resulteren in een productmislukking. Kijk daarom vooraf goed naar de grootte van de markt voor het product, maar ook naar de mate van concurrentie, substituten en de toegankelijkheid. Het Vijfkrachtenmodel van Porter is een handig hulpmiddel hiervoor.

3. Houd je genoeg over onder aan de streep?

Het in de markt zetten van een product kan verschillende doelen hebben. In de meeste gevallen is het uiteindelijk doel winst maken met het product. In dat geval is het belangrijk om vooraf een kosten- en opbrengstenanalyse uit te voeren om te bepalen of het productidee winstgevend genoeg zal zijn. Bereken de winstmarge per product en de Return On Investment (ROI).

4. Past het product bij jouw organisatie?

Het komt weleens voor dat producten in de markt worden gezet die geen toevoeging op het bestaande assortiment zijn. Vaak wordt dit onderschat, aangezien een geheel nieuw product bijvoorbeeld andere marketinginspanningen nodig heeft of een andere doelgroep bereikt. Het is daarom verstandig om te analyseren waar de sterktes van jouw organisatie liggen en vervolgens een product te ontwikkelen dat hierbij past.

5. Welke groeistrategie hanteer je?

Een verlengstuk van punt 4 is jezelf de vraag stellen of het productidee bijdraagt aan het groeimodel dat je hebt voor je organisatie. Het model van Ansoff is hier een handig hulpmiddel voor. Het Ansoff-model kent 4 groeistrategieën: marktontwikkeling, productontwikkeling, markpenetratie en diversificatie. Welke groeistrategie hanteer jij als organisatie? Past het productidee bij deze groeistrategie?

6. Ken je de (potentiële) afnemer goed genoeg?

Een ontzettend belangrijk onderdeel is weten wie je (toekomstige) afnemer is voor het productidee. Hoe goed ken je de (potentiële) afnemer? Weet je wat zijn wensen en behoeftes zijn? Weet je hoe de afnemer denkt en wat hij of zij ziet, voelt of hoort? Hiervoor is de Empathy Map een handig hulpmiddel. Ontdek of het productidee voorziet in een behoefte. Ga in gesprek met de potentiële afnemer en analyseer zijn gedachtegang en gedrag.

7. Is het product onderscheidend genoeg?

Bij punt 2 heb je gekeken naar de concurrentie en substituten. Is het productidee dat je gaat vermarkten onderscheidend genoeg? Wat zijn de unieke selling points (USP’s) van het product? Is het product in de ogen van de toekomstige afnemer onderscheidend? Het is niet erg om producten te introduceren die lijken op andere producten, maar het is wel raadzaam om een verbeterd product met onderscheidende karakters te introduceren.

8. Heeft een product(variant) voldoende afzet?

Analyseer of soortgelijke producten of substituten afzet hebben. Raadpleeg hiervoor tools zoals Jungle Scout, Google Trends (ook een handige Google product: Google Keyword Planner), Ubersuggest. Via Google Trends en Ubersuggest krijg je niet direct inzicht in afzet, maar wel in zoekvolume. Bekijk ook bestverkochte rankings op verschillende websites. Ook hier heb je niet direct inzicht in exacte afzetcijfers, maar kan je een grove aanname doen of een product genoeg afzet heeft.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2017-2024 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account