Leestijd: < 1 minuut

Wat is een online marketplace?

Online marketplaces bestaan al jaren. Een online marketplace (marktplaats/ online platform) is een B2C/B2B e-commerceplatform waar third parties (externe verkopers) de mogelijkheid krijgen om hun assortiment te plaatsen en te verkopen via dit e-commerceplatform. De marketplace-eigenaar voert transacties en dergelijke uit voor de third parties.

Verschillende soorten online marketplaces

Er zijn 3 verschillende soorten marketplaces:

Horizontale marketplaces

Horizonale marketplaces verkopen verschillende merken/producten/diensten, maar ze hebben allemaal met elkaar te maken. Neem als voorbeeld Booking.com. Je kunt via Booking.com onder andere accommodaties, auto’s en vluchten boeken/huren, maar alles heeft te maken met het onderwerp ‘reizen’.

Verticale marketplaces

Verticale marketplaces verkopen verschillende merken/producten/diensten van één productgroep. Denk hier aan The Next Closet, een marketplace voor enkel tweedehands designkleding.

All-in-one marketplaces

All-in-one marketplaces verkopen vrijwel alles. De marketplace is niet gericht op één bepaalde doelgroep of productcategorie. Denk hierbij aan Marktplaats.

 

Welke online marketplaces zijn er in Nederland?

In Nederland groeien online marketplaces als kool. Ook komen er steeds vaker nieuwe online marketplaces bij. De grootste online marketplaces in 2018 in Nederland zijn:

Online marketplaces Nederland

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2017-2020 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account