Leestijd: 3 minuten

Het is vandaag de dag van de liefde. Sander en ik zijn een ‘ondernemerskoppel’. Dit houdt in dat wij zowel businesspartners, als privépartners zijn.

Reacties, zoals: ”Worden jullie elkaar niet moe?”,”Is dit wel goed voor je relatie?”, ”Ooit gaat het mis”, horen wij weleens voorbij komen. Hier trekken wij ons lekker niets van aan. Wij hebben bewust nagedacht om samen te ondernemen. Mensen die ons kennen, noemen ons ook wel ‘power koppel’ en ‘twee gekken met dezelfde gedachtes’. Wij zien elkaar héél vaak en dat vinden we beiden: geweldig. Maar… dat het samen ondernemen bij ons goed gaat, betekent niet dat het bij iedereen goed gaat. Het is zeker mogelijk om samen succesvol te ondernemen en daarnaast een gezonde relatie te hebben.

Hoe doe je dat dan?

Tip 1: Communiceer continu

Vanaf het eerste moment dat je besluit om te ondernemen met je partner is het belangrijk om te beseffen dat communiceren nóg belangrijker is. Ga samen zitten, bespreek de risico’s en maak elkaar duidelijk dat communicatie de rode lijn in jullie leven zal zijn. Bespreek ook ‘lastige’ onderwerpen, zoals wat als het mis zou gaan? Welke rechtsvorm hebben jullie en wat zijn hier de afspraken?

Tip 2: Zit grotendeels op één lijn

Sander en ik lijken veel op elkaar. Niet qua uiterlijk natuurlijk ;-), maar qua gedachten. Wij hebben dezelfde doelen in het leven en zijn het eens over de strategie van onze bedrijven. Dit is een belangrijk onderdeel. Bespreek welke doelen jullie persoonlijk hebben en welke doelen jullie voor het bedrijf hebben. Matcht dit met elkaar? Het is goed om het ook te hebben over toekomstplannen. Als alles helder is, dan kunnen jullie er ook samen voor gaan.

Tip 3: Maak een rolverdeling

Ondanks dat wij op elkaar lijken, hebben wij toch verschillende kwaliteiten en krachten. Sander is bijvoorbeeld technisch veel sterker dan ik. Ik wil mij daar ook liever niet mee bezighouden, want ik heb weer andere kwaliteiten. Wij hebben samen besproken waar onze krachten en kwaliteiten liggen en hebben een rolverdeling gemaakt. Wij hebben ieder eigen verantwoordelijkheden binnen onze bedrijven. We houden samen wel een ‘overall’ overzicht, maar geven elkaar de ruimte en vertrouwen om bezig te zijn met eigen verantwoordelijkheden. Versterk elkaars krachten en kwaliteiten. Maar denk er ook aan dat je je partner stimuleert om het beter te doen. Persoonlijke ontwikkeling vinden wij belangrijk. Als ik ergens goed in ben, voer ik dit uit, maar ik wil ook mijn zwaktes omtoveren tot sterktes. Stimuleer elkaar hierin.

Tip 4: Houd zakelijk en privé gescheiden

Het woord: ‘ruzie’ haten wij. Wij hebben ook nooit ruzie. Discussies? Die hebben wij wel eens. Zowel thuis als op kantoor. Maar 1 ding is zeker, discussies op kantoor blijven daar en discussies thuis blijven lekker thuis. Zodra wij ons kantoor inlopen, zorgen wij ervoor dat we een knop in ons hoofd omdraaien. Wat zijn de doelen van de dag? Kijken naar de planning en hup aan de slag. Niet meer nadenken over dingen die thuis gebeurd zijn. Maak elkaar daarnaast geen verwijten als er dingen mis gaan in bijvoorbeeld jullie bedrijf. Fouten en mislukkingen zullen er altijd zijn.

Tip 5: Plan vrije tijd in

Omdat je elkaar vaak ziet, is het weleens een valkuil dat je vrije tijd samen niet bewust inplant. Hier betrappen wij onszelf ook weleens op. Vrije tijd inplannen, is een must. Ga een weekendje weg, ga op vakantie of doe samen lekker een dag helemaal niks. Zorg ervoor dat deze dagen in het teken staan van ‘liefde’. Kijk bijvoorbeeld op deze dagen niet op jullie mobiel of check jullie mail niet.

Tip 6: Gun elkaar vrijheid

Wilt jouw partner liever een dag lekker niks doen of gewoon vanuit thuis werken, houd dit niet tegen. Het is belangrijk om elkaar in alle wegen vrijheid te gunnen. Daar komt het weer: communiceer dit met elkaar en dan is er niets aan de hand.

Tip 7: Wees lief voor elkaar

Dit geldt eigenlijk voor ieder mens, ieder koppel, maar als je onderneemt met je partner moet je niet vergeten om ook lief te (blijven) zijn. Geef elkaar complimenten, motiveer elkaar en lach samen. Zonder plezier en aandacht voor elkaar, zal je geen succesvolle relatie en succesvol bedrijf hebben.

4 Reacties
 1. Gabriela van Gemert 5 jaar geleden

  Heel herkenbaar. Dries en ik ondernemen al 15 jaar samen en mensen vragen vaker: “hoe doe je dat?”. Grappige is dat wij dezelfde achternaam delen en mensen in zakelijke situaties toch nog verbaasd zijn als ze dan horen dat we ook een echtpaar zijn.

  De tips zijn zeer herkenbaar, zeker het er op letten dat het niet altijd over het werk gaat. En zorgen dat je ook je eigen projecten hebt zodat je elkaar ook nieuwe dingen te vertellen hebt.
  succes!

 2. Gert Naaktgeboren 5 jaar geleden

  Leuk artikel zeg! Zelf ben ik beginnend online marketeer en heb ik ook ambities om samen te gaan werken met mijn vrouw dus ging ik op zoek naar hoe ik dit zou moeten aan gaan pakken. Daarom is dit zeer handige en welkome informatie! Bedankt voor de info en ga zo door samen!

  • Auteur
   Tina Gosravani 5 jaar geleden

   Wat leuk om te lezen, Gert! Samen ondernemen, is ontzettend leuk. Het belangrijkste is om niet naar anderen te luisteren, maar naar elkaar. Heel veel succes en vooral plezier samen.

 3. Ivan 5 jaar geleden

  Ik herken mijzelf in dit artikel over ondernemen met je partner. Ik zou het zelfs sterker willen uitdrukken: mijn vrouw en ik zijn juist zo hecht vanwege het gemeenschappelijk ondernemen. Als je ervan overtuigd bent, dezelfde idealen te delen, deel je ook je enthousiasme.

Geef een antwoord

©2017-2024 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account