Leestijd: 6 minuten

Vandaag is het een belangrijke feestdag! We vieren de Dag van de Ondernemer. Een dag waarop we ondernemerschap vieren en de ruim 1,5 miljoen ondernemers in Nederland en de vele andere wereldwijde ondernemers bedanken dat ze er zijn. Ondernemers zijn belangrijk voor onze maatschappij en voor de economie. Van startende ondernemers tot aan gevestigde ondernemers. Ze maken allen een onmisbaar en belangrijk deel uit van ons dagelijks leven. Op deze dag staan we stil om iedere ondernemer een blijk van waardering te geven.

Ondernemen vraagt lef, motivatie, geduld en een visie. Het is ontzettend leuk, maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. We spraken voor deze speciale dag een aantal rasechte ondernemers en stelden hun enkele vragen omtrent ondernemerschap. Ontmoet de volgende inspirerende ondernemers:

Limburgse baking queen

Noraly Franssen, besloot op 22-jarige leeftijd te stoppen met haar Rechten studie om een lunchroom te starten. Deze echte powervrouw is nu enkele jaren trotste eigenaar van Piece of Cake Maastricht. Afgelopen september verhuisde Piece of Cake van het altijd drukke Vrijthof in Maastricht naar een groot monumentaal pand in het populaire Sphinxkwartier in Maastricht. En dat terwijl Noraly thuis druk de babykamer moest klaarstomen, want Noraly is momenteel hoogzwanger.

Nummer 1 ondernemerstip van Noraly

”Durf en doe! Ondernemen is risico’s nemen en dat is het allerbelangrijkste dat je moet kunnen om verder te gaan. Er zijn zo veel bad days dat je denkt; ik houd mijn hoofd niet meer boven water. Maar… Uiteindelijk, on the long run, is het op de tanden bijten en strijden voor datgene waar je voor wilt vechten: je onderneming!”

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

”Dat je nooit stil zit. Er is geen enkel moment dat ik mij hoef te vervelen en elke dag brengt iets anders. Eerst dacht ik weleens; pff, het is ook altijd wat! Maar heel eerlijk, zonder dat gevoel zou ik het ook helemaal niet prettig vinden.”

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt als ondernemer?

”Ik denk dat veel mensen heel snel denken dat als je ondernemer bent, je het allemaal heel goed voor elkaar hebt. Dat is zo gek en zo niet waar! Ze zien bijvoorbeeld een auto, maar ze zien niet dat er ook maanden tussen zitten dat ik mezelf helemaal niets kan geven. Ze zien het pad niet dat je moet doorlopen om zo ver te komen. De gedachtegang van deze mensen vind ik erg gek.”

Koning Slimme Spiegel

Remy Bordewin, een ondernemer die vanuit zijn hart onderneemt, is eigenaar van verschillende bedrijven waaronder Admirror. Deze inspirerende ondernemer is koning in het ontwikkelen van interactieve spiegels. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ik zie je overal in het land. De ‘slimme’ spiegels van Admirror kom je tegenwoordig overal in het land en zelfs in het buitenland tegen. Van Schiphol tot in de kroeg.

Nummer 1 ondernemerstip van Remy

Kort en krachtig: ”Onderneem vanuit passie!”

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

”De 110 meter lopen in plaats van 100. De laatste 10 meter maak je het verschil. Passie is de weg tot succes”.

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt als ondernemer?

”Dat we de Valkenburgse Ondernemer van het jaar en de Columbus Trofee hebben gewonnen. Een speciaal moment dat ik niet meer vergeet. Vooral toen de bloemenbezorger ons bloemen kwam brengen en aan een medewerker vroeg of Ad er was. Ad? Nee zegt de medewerker, hier werkt niemand met de naam Ad. Wat is dan de achternaam?, stelde de medewerker als vraag. Waarop de bloemenbezorger antwoordde: Mirror. Een hilarisch moment dat we niet meer gaan vergeten.”

Held van iedere zwangere vrouw

Raymond Bergs, startte 3 jaar geleden zijn bedrijf Babywatcher. Babywatcher biedt ‘s werelds eerste echoapparaat waarmee zwangere vrouwen zelf, waar ze maar willen, echo’s kunnen maken. Een geweldig product dat is ontstaan gedurende de periode dat Raymond zelf vader werd. Raymond en zijn zwangere vrouw leefde telkens naar de vaste echo-momenten toe. Deze speciale momenten moeten vaker mogelijk zijn, dacht hij. Vastberaden heeft hij er alles aan gedaan om de 9 speciale maanden voor iedereen magisch te maken.

Nummer 1 ondernemerstip van Raymond

“Geloof in je idee! Ook al zegt iedereen: “nee, dat is écht onmogelijk, geen markt voor”. Jij hebt een visie die verder reikt dan de mensen in je naaste omgeving, jammer voor hen! GO-FOR-IT!”adm

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

“Iets kunnen betekenen voor je doelgroep en zien dat het ‘toegevoegde’ ook daadwerkelijk impact maakt. Zoals bij BabyWatcher: Seeing what you feel, makes you happy! Het werkt echt erg motiverend, enthousiasmerend en inspirerend.”

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt als ondernemer?

“Tijdens onze productpresentatie te CES 2017 in Las Vegas USA, waarbij er plotseling tientallen camera’s (NOS, RTL, CNN) op onze stand gericht stonden omwille van de uniekheid van ons product en je plots in het middelpunt van het nieuws staat. Eén dag later stonden wij met een gave foto op de hoofdpagina van de Telegraaf die ik zelf pas las tijdens de terugvlucht van Las Vegas naar Amsterdam. Erg apart!”

Chef puur genieten

Richard Hamelers heeft liefde voor horeca. Zijn horeca-carrière begon als chefkok bij verschillende bekende horecazaken waaronder Chateau Sint Gerlach. Toch besloot hij na enkele jaren de horeca achter zich te laten en sloeg hij een andere weg in als facilitair manager bij Universiteit van Maastricht. Het begon toch te kriebelen… Richard kreeg enkele jaren later de mogelijkheid om in te stappen als mede-eigenaar bij het prachtige Chalet Bergrust. Dit geweldig aanbod kon hij niet afslaan.

Nummer 1 ondernemerstip van Richard

“Het starten van een onderneming moet een combinatie zijn van passie, knowledge in the field, backup van thuisfront, de wil er keihard voor te willen gaan en durf om tegen de stroom in te roeien. Daarnaast is het belangrijk elk vraagstuk of elke uitdaging ethisch te benaderen, Alleen dan verdien je respect. Wil je ondernemen om quick money te maken, dan moet je zeker niet aan ondernemen beginnen.”

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

“Dat is een erg persoonlijke vraag en ligt er helemaal aan wat je hebt gedaan alvorens te gaan ondernemen. In mijn geval heb ik een aantal jaren “in dienst van de majesteit”, zoals dat netjes heet, mogen werken. Werken voor de Overheid kan voor rusteloze zielen erg frustrerend zijn, omdat doorgaans in deze sector besluitvorming en uitvoering van besluitvorming ver van elkaar liggen. Het leukste aan ondernemerschap is dat besluitvorming snel kan gaan en uitvoering hiervan vaak nog sneller kan gaan. Voor resultaatgerichte mensen is dit een feest.”

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt als ondernemer?

“Er zijn veel facetten te noemen die ik als gek zou willen omschrijven. Meest vreemd is het samenspel tussen accountant en ondernemer en het spanningsveld dat hier vaak strijdtoneel is van het spel dat gespeeld moet worden tussen beiden. Een goede accountant is onmisbaar mede omdat het juist de taak is van de accountant elke actie van de ondernemer rationeel en tegen het licht van droge cijferstof te toetsen. Zo heb ik ooit een initieel gesprek gehad met een accountant die mij door droge cijfermatige onderbouwing deed geloven dat elke horecaondernemer aan een lost case begint en de boot in gaat zodra de deuren openen. Gelukkig is horeca ook een stukje emotie en die moet zeker meewegen anders moet je er nooit aan beginnen.”

0 Reacties

Geef een antwoord

©2017-2024 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account