Leestijd: 6 minuten

Ken jij het gevoel nog van toen je jouw eerste klant binnenhaalde? Of het gevoel van het binnenhalen van een grote opdracht?

Tijdens dit soort gebeurtenissen ervaar je vaak als ondernemer, als mens, een enorme overwinning en een YES-moment.

Dit ‘YES-moment’ ervaar ik ook na sport. Nee, niet tijdens het sporten, dan is het meestal zwaar, maar wel daarna. Met de juiste muziek en flow overkomt het mij ook wel eens dat ik tijdens het sporten kippenvel van geluk ervaar. I know, ik ben soms een beetje gek, maar ik vind het heerlijk om die hormonen door de hersenen te voelen knallen.

Door endorfine voel je je super energiek

Vandaag startte ik mijn dag best vermoeid na 2 korte nachten met 5 uur slaap (heb jij dit vaker? Dan wil ik je adviseren hier echt aandacht aan te besteden!). Om 11.00 uur besloot ik te gaan sporten. Het was zo zwaar dat alles aan mijn lichaam schreeuwde: “STOP,  bespaar al deze energie, STOP!” Het was vandaag zo heftig dat ik ook bijna stopte, maar ik motiveerde mijzelf en ging toch door. Wanneer ik een dergelijk ‘dieptepunt’ ervaar, komt er na het doorzetten iets magisch. Je lichaam maakt endorfine aan, waardoor je de 30 minuten na het dieptepunt je super energiek voelt. Dit zorgt ervoor dat dan alles gaat versnellen en je voelt je onverwoestbaar. Je hebt het gevoel dat je nog wel uren door kan gaan met sporten. Na het sporten merk ik vaak dat ik deze flow kan doorpakken en boordevol inspiratie heb, het eenvoudiger vind om verbanden te zien en een stuk productiever ben.

“Het is algemeen bekend dat genoeg bewegen gezondheidsvoordelen heeft. Het is een investering (vooral in tijd), maar ik vind het één van de beste investeringen die je kunt doen!”

Door te sporten houd je niet alleen je lichaam en geest sterk en scherp, maar krijg je ook te maken met competitie, strategie, tegenslagen en discipline. Veel overeenkomsten met een eigen onderneming, vind je niet?

Sport is voor mij als ondernemer: Uitdaging + Groei + Plezier

Het klinkt misschien gek, maar als ik een dag niet beweeg, voel ik mij niet mezelf. Stijf, onrustig en zelf een beetje depri. Kun je verslaafd zijn aan sport en beweging? Ik denk het wel. Guilty!

Sport en beweging geeft zoveel positieve energie en dit komt je ondernemerschap alleen maar ten goede! Positiviteit staat op dat moment op je netvlies, waardoor je het overal ziet en aantrekt.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je door sport je leiderschapskwaliteiten ontwikkelt, meer gedisciplineerd wordt en dat je beter wordt in teamwork. Ook doelgerichtheid en betere concentratie zijn volgens dit onderzoek (ING) positieve bijwerkingen van sporten.

Ik gebruik sport om:

 • mijzelf steeds weer uit te dagen.
 • grenzen te verleggen.
 • mijn hoofd leeg te maken.
 • mij heerlijk te voelen (ja echt, na sporten voel je je veel beter!).
 • weer energie te krijgen als ik moe ben.
 • plezier te hebben.
 • te lachen met anderen.

Dagelijks ben ik veel met sport bezig en het geeft zóveel positiviteit en energie!

Wie ben ik en wat doe ik?

Ik ben Kelly Stessen en in het dagelijks leven ben ik ondernemer (eigenaar van Stessen Sport en Coaching), personal trainer en zoals je wellicht wel hebt kunnen lezen een ‘sportfanaat’.

 • Als Personal Trainer begeleid ik mensen met lichamelijke klachten, ondernemers en help ik bij re-ïntegratietrajecten. Ik vind het altijd fijn om te horen dat mijn klanten zich op de dagen dat ze met mij sporten zoveel energieker voelen en zich meer kunnen focussen. Als je kijkt naar hoe ons brein werkt, is het ook logisch verklaarbaar. Kijk maar eens naar het verschil in hersenactiviteit tussen 20 minuten zitten versus 20 minuten bewegen. Wanneer denk je dat je productiever en meer geconcentreerd bent? Juist ja, na 20 minuten sporten.

Bron: prof. Charles Hillman, Universiteit van Illinois

 • Ook organiseer ik regelmatig bootcamps in de natuur. De natuur heeft voor mij een extra waarde. Vind jij het ook zo fijn om in de natuur bezig te zijn? Het geeft een speciaal ontspannend gevoel wat ik niet zo goed kan omschrijven, maar ik denk datje wel weet wat ik bedoel. Denk maar eens aan je laatste wandeling door het bos of fietsroute door de natuur.
 • En ten slotte doe ik zelf 5 à 6 keer per week aan Crossfit. Dit is een sport waar ik helemaal mijn ei in kwijt kan. Deze sport is intensief, nooit hetzelfde en allround (combinatie van atletiek, gewichtheffen en turnen).

In 2016 en 2017 heb ik zowel individueel, als in teamvorm deelgenomen aan enkele nationale Crossfit competities. Een super ervaring! Helaas had ik, door ander werk, niet meer genoeg tijd om te trainen. Momenteel gebruik ik Crossfit als strategie voor het sporten, voor ontspanning en plezier in plaats van competitietraining.

Hoe kun je sporten als ondernemer in je voordeel gebruiken?

Tijdens sporten en bewegen ben je mentaal en fysiek één geheel. Hoe kun je het dan in je voordeel gebruiken?

Je kunt sporten op zowel lage, als hoge intensiteit. Beide manieren van sporten hebben diverse voordelen. De voordelen van beide zijn:

 • Tijdens sporten op lagere intensiteit vallen puzzelstukken in elkaar, krijg je nieuwe inzichten en ideeën en kun je je ontspannen door je te focussen op de natuur of het gevoel wat je krijgt tijdens beweging.
 • Tijdens sporten op hogere intensiteit heb je juist geen gedachte(n), maar enkel volle focus op de oefeningen en je lichaam, waardoor je hoofd leeg is. Hierdoor ben je instaat om jezelf te pushen en kun je grenzen verleggen.

Een ding is zeker, buiten het gevoel wat je hebt na sporten: voldaan maar toch energiek, helpt het mij, maar ook vele anderen dus als ondernemer.

Sport gaat niet altijd eenvoudig, maar je kunt altijd groeien! Het is vallen en opstaan. Proberen, leren, groeien en opnieuw! Net als het leven en je onderneming. Het zijn patronen die je jezelf aanleert en deze vervolgens ook vanzelf in je overige bezigheden gaat toepassen.

“Sport heeft mij als persoon en als ondernemer veel gebracht.”

Door sport kan ik:

 • eenvoudiger uitdagingen aangaan.
 • eenvoudiger uit mijn comfortzone stappen en dingen doen waarvan ik dacht dat ik ze niet kon.
 • zowel persoonlijk, als lichamelijk groeien.
 • meer focus creëren binnen mijn bedrijf.
 • doelgerichter bezig zijn.
 • toch doorgaan als het niet gaat zoals ik wil, waardoor ik niet zal opgeven.
 • blijf ik mij focussen op mijn gezondheid, gezond eten en genoeg slapen (als dit niet in balans is, merk je dit meteen terug in het sporten en ondernemen).

Het allerbelangrijkste is: Zoek een sport die bij je past. Een sport die je leuk vindt om te doen! Hierdoor ga je er tijd voor vrijmaken, houd je het vol en zul je ook deze voordelen, zowel als ondernemer als persoon ervaren.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2017-2023 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account