Leestijd: 5 minuten

Je bent je eigen bedrijf gestart. Een superleuke en spannende tijd waar je met volle moed en enthousiasme er alles aan doet om jouw bedrijf vorm te geven. Maar niet veel later ontvang je een blauw envelopje op je deurmat van De Belastingdienst. In deze blog gaat het over de belastingen waar je als starter rekening mee dient te houden.

Welke belastingen zijn vooral belangrijk?

Als ondernemer ben je wel zelf verantwoordelijk voor het zorgdragen van de belastingen. Je kunt dit zelf aangeven of hulp inschakelen van een boekhouder/accountant. Voor ieder rechtsvorm (bv, vof, eenmanszaak et cetera) gelden andere belastingen en eventuele belastingvoordelen. Echter, er zijn algemene belastingen waar iedere ondernemer rekening mee moet houden. Deze belastingen zijn:

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting (btw)
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
  • Wanneer je een auto op de zaak hebt: bijtelling auto

 

Inkomstenbelasting

Wanneer je producten/diensten verkoopt, verdien je geld. Het geld wat binnenkomt, is je omzet. Trek de kosten die je maakt met je bedrijf hiervan af en je hebt je winst. De winst wordt gezien als je inkomen (niet bij een bv) en hierover moet je inkomstenbelasting betalen. Heb je een eigen bedrijf, maar werk je ook in loondienst, dan betaal je over zowel je inkomsten uit loon als winst uit jouw onderneming inkomstenbelasting.

Let op: wanneer je een bv als rechtsvorm hebt dan ontvang je als directeur-grootaandeelhouder van de bv salaris van de bv. Wat betreft belastingen gelden hier dezelfde regels voor andere werknemers. Over het salaris houdt de bv als jouw werkgever loonheffingen in en wordt, net als elke werknemer, inkomstenbelasting betaald.

 

Omzetbelasting

Wanneer er geld binnenkomt, betekent dit dat je iets verkocht hebt. Hiervoor heb je facturen gestuurd naar je klanten. Op je facturen breng je btw in rekening aan je klanten. Dat geld (btw) mag je niet houden, maar dien je aan de Belastingdienst af te dragen. Ieder kwartaal dien je als ondernemer aangifte omzetbelasting te doen. Soms kan het voorkomen dat je omzetbelasting per maand dient te betalen of binnen een andere periode. Je ontvangt hiervan een bericht van de Belastingdienst.

 

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Als ondernemer betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage voor je ziektekostenverzekering. Deze premie komt bovenop de premie die je aan jouw zorgverzekeraar betaalt. Hiervoor krijg je ook een aanslag van de Belastingdienst. Dit werkt op dezelfde wijze als de aanslag inkomstenbelasting.

Bijtelling auto

Heb je een auto op de zaak (op de balans) en rijd je hiermee meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan mag je alle kosten zakelijk aftrekken. Hier geldt wel een bijtelling, een percentage van de cataloguswaarde, waarover je belasting betaalt. Wanneer je meer privé rijdt dan zakelijk en je autokosten lager zijn dan je bijtelling, dan is het verstandiger om te kiezen voor een privéauto. Voor iedere zakelijk gereden kilometer mag je vervolgens €0,19 opvoeren als kosten. Houd er dan wel rekening mee dat je een kilometerregistratie bij dient te houden.

 

Belastingvoordelen

We hoeven als ondernemer niet alleen maar belastingen te betalen. Ook krijg je te maken met met belastingvoordelen voor ondernemers. De 4 belangrijkste belastingvoordelen voor (startende) ondernemers, zijn:

  • Kleineondernemersregeling (KOR)
  • Fiscale oudedagsreserve (FOR)
  • Zelfstandingen-, en startersaftrek en mkb-winstvrijstelling
  • Onkostenaftrek

 

Kleineondernemersregeling (KOR)

We vertelden al dat je op je facturen naar je klanten btw in rekening brengt, maar zelf betaal je natuurlijk ook btw over de spullen die je aanschaft voor je bedrijf. De btw die je ontvangt, dien je af te dragen aan de Belastingdienst. Maar de btw die je dus zelf betaald, mag je hiervan aftrekken. Soms komt het voor dat je een deel van de btw mag houden. Voor meer informatie hierover, raad ik je aan om op de website van de Belastingdienst te kijken.

 

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Via de fiscale oudedagsreserve spaar je in feite voor je oude dag. Met de oudedagsreserve zet je een deel van jouw winst (dit is maximaal 9,8%) opzij voor je pensioen. Dit bedrag mag je vervolgens van je winst aftrekken, wat betekent dat je daardoor minder inkomstenbelasting betaalt. Wanneer je met pensioen gaat en je het geld opneemt, betaal je pas belasting. Let er wel op dat hier een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Denk aan: je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf en je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt.

 

Zelfstandingen-, en startersaftrek en mkb-winstvrijstelling

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting dan kun je in aanmerking komen voor de belastingvoordelen: zelfstandingenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. De Belastingdienst heeft een tool die je helpt met het vaststellen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek houdt in dat als je voldoet aan de voorwaarden, je een bedrag van maximaal € 7.280 van de winst mag aftrekken voordat de inkomstenbelasting wordt berekend. De voorwaarden zijn: je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, je hebt de AOW-leeftijd niet bereikt, en je voldoet aan de urencriterium (1.225 uur per jaar). Wanneer je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek, kun je ook in aanmerking komen voor de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandingenaftrek met een bedrag van € 2.123.

 

Onkostenaftrek

De kosten die je maakt als zakelijk belang voor je bedrijf, mag je aftrekken. Je kunt daarbij denken aan zakelijke verzekeringen, het maken van visitekaartjes, de huurkosten van je pand, vakliteratuur of het bouwen van een website. Hiervoor is het belangrijk om goed je bonnetjes en facturen te bewaren, omdat je moet kunnen aantonen dat je kosten hebt gemaakt. Wanneer je kosten maakt die gedeeltelijk ook voor privégebruik zijn, zijn de kosten niet of gedeeltelijk aftrekbaar.

 

Uitbesteden

Een tip die ik wil meegeven, is: zodra je in staat bent om een boekhouder te nemen, dan raad ik je aan om dit zeker te doen. Een boekhouder kost geld, maar het verdient zichzelf helemaal terug. Het bespaart je niet enkel veel tijd en uitzoekwerk, maar een boekhouder kent de regels, tips en trucs beter en kan je hierbij helpen. Vaak zie je dat je minder moet betalen en meer krijgt, dan wanneer je zelf aangiftes doet.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste boekhouder? Onze partner Vinduwboekhouder.nl helpt onder andere startende ondernemers met het vinden van de juiste boekhouder in de buurt. Het is geheel vrijblijvend. Vul onderstaand formulier in om direct drie vrijblijvende offertes te ontvangen van boekhouders bij je in de buurt.

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2017-2024 Business Doe Je

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account